Przejdź do głównej zawartości

Zarządzanie danymi klienta

Aktualizuj informacje o kliencie i otwieraj powiązane z nim działania.

Dbaj o aktualność danych kontaktowych klienta i używaj jego rekordu do znajdowania powiązanych prac.

Otwieranie rekordu klienta

  1. Otwórz Contacts w lewym menu.

  2. W razie potrzeby wyszukaj lub przefiltruj listę.

  3. Wybierz klienta, którym chcesz zarządzać.

Nagłówek zawiera imię lub nazwę klienta i dostępne dane kontaktowe. Wskazuje również, czy rekord dotyczy osoby prywatnej czy firmy oraz czy jest używany jako klient, partner lub podwykonawca.

Przeglądanie aktywności klienta

  • Overview przedstawia podsumowanie, ostatnią aktywność, dzienniki i notatki.

  • Details przedstawia główne informacje o kliencie i fakturowaniu.

  • Request, Quotes, Jobs, Invoices i Orders (Projects) przedstawiają rekordy powiązane z klientem.

  • Addresses zawiera zapisane adresy klienta.

  • Contacts jest dostępna dla klienta firmowego i zawiera osoby kontaktowe firmy.

  • Attachments zawiera pliki zapisane przy kliencie.

Wybierz kartę, aby wczytać odpowiednią część rekordu klienta.

Edytowanie informacji o kliencie

  1. W nagłówku klienta wybierz Edit.

  2. W przypadku klienta prywatnego zaktualizuj imię i nazwisko, telefon, e-mail, język lub adres.

  3. W przypadku klienta firmowego zaktualizuj nazwę firmy, numer rejestracyjny, telefon, e-mail, język lub adres.

  4. Jeśli integracja księgowa jest włączona, sprawdź powiązanego klienta księgowego, jeśli jest wyświetlany.

  5. Wybierz Save.

Imię pozostaje wymagane dla klienta prywatnego. Nazwa firmy i numer rejestracyjny pozostają wymagane dla klienta firmowego.

Tworzenie pracy dla klienta

  1. W nagłówku klienta wybierz Create.

  2. Wybierz, czy chcesz utworzyć potencjalnego klienta, ofertę, zadanie, zamówienie czy fakturę.

  3. Ukończ wybrany proces.

Between dodaje klienta do nowego rekordu, więc nie trzeba wybierać go ponownie.

Usuwanie klienta

  1. W nagłówku klienta wybierz Delete.

  2. Potwierdź usunięcie.

Po usunięciu klienta Between wraca do Contacts.

Powiązane artykuły

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?